Thursday, February 25, 2010

tohum bombaları / seed bombs

Bugün dört kişilik küçük bir ekip olarak ilk toplantımızı yaptık ve tohum toplarımızı hazırladık (tohum topları, tohum bombaları, seedbombs). Enise, Pınar, Avşar ve ben (Evren) farklı teknikler içinden Masanobu Fukuoka'nın doğal tarıma geri dönüş önerileri içinde yeralan klasik killi toplardan ürettik. (Bütün teknikler için bkz.) 


İçeriğinde;
  • yarım birim farklı tohumlardan oluşan bir karışım (domates, biber, çiçek tohumları, maydonoz, ısırganotu)
  • bir birim torf, koyun gübresi ve toprak karışımı (20 kglik karışım paketini bir fidanlıktan aldım)
  • 2-3 birim kuru kil (aktarlardan bulunabiliyor, kırmızı kil mineral içeriği açısından daha yararlı ama ben yeşilini bulabildim. Richard Reynolds tarifinde de aynısı kullanılıyordu)
Yapılışı
Önce tohumları ve torf, gübre ve toprağı karıştırıyoruz sonra üzerine kuru kili  ekleyerek karıştırıyoruz. Homojen hale geldiğinde yavaşça suyu ekleyerek karışımı hamur haline getiriyoruz. Küçük toplar haline getirerek bir gün kurumaya bıraktığımız topları ertesi gün boş parsellere kullanılmayan toprak alanlara atıyoruz. (R. Reynolds'ın uygulamalı tarifi için)
Seçilecek tohumların dış koşullara dayanıklı, yerel bitkilerden oluşan tohumlar olması önemli.  Hem yerel koşullara uyum sağlayacak hem de birbiri ile uyumlu olabilecek tohumların biraraya getirilebilmesi bilgi ve beceri gerektiriyor. Tariflere baktığım örneklerde genelde karışık çiçek tohumları ayçiçeği gibi bitki tohumları kullanılıyordu. Biz bu biraz da deneme olduğundan kendi tohum karışımımızda çok farklı bitkileri karıştırdık. Hangilerinin hangi koşullarda çıkacağını gözlemeyi düşündük. Yarından itibaren yerlerine ulaşacak olan tohum topları güneş ışığı ve yağmur sularının etkisi ile çözülerek çimlenmeye başlayacak. Gelişmeleri takip ederek buraya aktaracağız.

Yapim fotograflari icin flickr 

 Tohum toplarımızın yanısıra, pembe domates tohumlarımızı da çimlendirmeye başladık. Küçük bir örnek olarak -daha önce de üstünde çalıştığımız şekilde- pet şişelerden minik seralar yaptık.

1 comment: